Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑΧρήσιμες Πληροφορίες για σωστά αποτελέσματαNερό , φαγητό και εξετάσεις αίματος
Πριν την εξέταση  αίματος μπορούμε να πιούμε νερό χωρίς να επηρεαστούν τα αποτελέσματα τον εξετάσεων.

Έμμηνος ρύση («περίοδος») και εξετάσεις αίματος
Σήμερα θεωρείται ότι στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας η χαμηλή τιμή του σιδήρου είναι ορμονολογικής αιτιολογίας και δεν επηρεάζεται άμεσα από την απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

Φάρμακα και εξετάσεις αίματος.
Τα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την ανάλυση αίματος είναι:
• Αγχολυτικά- υπνωτικά (Librium- Valium- Hipnosedon).
• Σαλικυλικά.
• Αντισυλληπτικά (προκαλούν αύξηση του σιδήρου, της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL- χοληστερόλης).
• Αντιυπερτασικά- διουρητικά (Hygroton- Lasix).
• To αντιεπιληπτικό φάρμακο (EPANUTIN).


Κάπνισμα και εξετάσεις αίματος
Με το κάπνισμα η γλυκόζη αυξάνει σε 15min και η αύξηση αυτή  κρατά 1 ώρα περίπου. Η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30min. Είναι προτιμότερο να μην καπνίσουμε τουλάχιστον δύο ώρες πριν την αιμοληψία.

Προετοιμασία για καλλιέργεια ούρων και καλλιέργεια κολπικού
Το προηγούμενο βράδυ πλύσιμο με το  σαπούνι που χρησιμοποιούμε και να αποφύγουμε σεξουαλική επαφή. Το κολπικό έκκριμα θα πρέπει να το πάρει ο γυναικολόγος ή ο μικροβιολόγος με χρήση κολποδιαστολέα , τα ούρα τα συλλέγουμε σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο αφού αφήσουμε μικρή ποσότητα στην αρχή χωρίς να την συλλέξουμε.


Ποια ώρα μπορούν να γίνουν εξετάσεις αίματος.

Οι αιμοληψία για τις συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τρυγκλικερίδια, σίδηρος κλπ) καλό είναι να γίνεται πρωινές ώρες, ώστε να είναι ο εξεταζόμενος νηστικός τουλάχιστον 12 ώρες. Επίσης κάποιες εξετάσεις επηρρεάζονται από την ώρα της ημέρας όπως π.χ. ο σίδηρος. Οι υπόλοιπες εξετάσεις μπορούν να γίνουν όσο το εργαστήριο είναι ανοιχτό.
   Αρκετές εξετάσεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πχ. η γενική αίματος, ομάδα αίματος, rhesus, εξετάσεις ορμονών, όπως η β-χοριακή γοναδοτροπίνη ή οι θυροειδικές ορμόνες, καλλιέργειες κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου